05.07 Kl. 20.00
HUSET x ALICE x Beyond The Beats presents: Morten McCoy & Josefine Opsahl – en hyldest til Emahoy
Xenon

Huset, Alice & Beyond the Beats sætter denne aften fokus på den etiopiske pianist og nonne, Emahoy Tsegué-Maryam Guèbrou. Den 98-årige nonne skaber unikke kompositioner der forener klassisk, blues og jazz med skalaer som ofte anvendes i hendes hjemland Etiopien. Kompositionerne rummer en eftertænksomhed, følelsesmæssigt nærvær og spiritualitet, som mange lyttere har følt sig draget imod siden hun for alvor fik opmærksomhed i 2006 via compilation-serien Éthiopiques.

Morten McCoy og Josefine Opsahl er denne aften blevet sat i stævne for hver især frit at fortolke hendes stemningsfulde kompositioner og hylde hendes musik.

Morten McCoy
Morten McCoy (f. 1992) arbejder til daglig som instrumentalist, sangskriver og musikproducent. Han er bl.a. aktuel i grupper som Bremer/McCoy og Guiding Star Orchestra, og har samarbejdet med Peter Sommer og Marie Key.

I forbindelse med koncerten, sætter han følgende ord på sit forhold til Emahoys musik:
“Emahoys musik har ledsaget mig mangt en morgen. Den opleves umiddelbar, ærlig og åndelig. I hendes kompositioner sker et unikt møde mellem det religiøse og det sekulære, mellem øst og vest, mellem logik og mystik. Det er alt sammen noget, som interesserer mig på et dybere plan end blot det musikalske. Jeg er på ingen måde i stand til at fremføre hendes værker én til én. Derfor vil jeg blot prøve at kanalisere den energi, som jeg oplever i hendes univers ind i en improvisation. Jeg vil tage udgangspunkt i Emahoys værk og låne fra dette og hint. Det er ikke noget, som jeg har prøvet før, så det bliver spændende, hvor vi ender.”

Josefine Opsahl
Josefine Opsahl er en bemærkelsesværdig komponist og kunstner, der forener sin klassiske musikalske baggrund med en nybrydende åbenhed til lyd, genrer, udtryksformer, rum, kunst og til sit hovedinstrument celloen. Josefines udtryk og værker reflekterer hendes egen kunstneriske afsøgning af kunstens rolle i vores samfund og udforsker spændingsfeltet mellem tradition og innovation, virtuositet og intuition, partituret og improvisationen.

Josefines unikke lyd, kreativitet, solistiske egenskaber og karismatiske performative evner, har placeret hende og hendes mangeartede, fremadstormende projekter og ensembler som ledende progressive kræfter på den internationale musikscene. Hun har modtaget en række priser for sin kunst og sit virke, senest Wilhelm Hansen Fondens Hæderslegat 2020, Léonie Sonnings Talentpris 2021 og Odd Fellow Ordenens Musikpris 2021.

I en naturlig dialog med sin samtid og frigjort af genrebegrænsninger udtrykker Josefine sig ligestillet gennem komposition, improvisation og performance samt kuraterer og forlænger sine musikalske udtryksverdener i samarbejder med andre kunstnere, festivaler, rum og vidensområder på tværs af genrer og udtryk. Dette har resulteret i værker og performances til museer, gallerier og festivaler så som Festival Música Estranha (BR), DEIÀ International Music Festival (ESP), Intonal Festival (SE), Roskilde Festival, Statens Museum for Kunst, Thorvaldsens Museum og Golden Days Festival (DK).

05.07 Kl. 21.00 / Dør Kl. 20.00
HUSET x ALICE x Beyond The Beats presents: Morten McCoy & Josefine Opsahl – en hyldest til Emahoy
Xenon


  • Dør 140kr
  • Forsalg 140kr + gebyr - Køb billet
  • 70 kr. med studiekort