Billede fra 70'erne

Historien

Magstræde og kulturaktivismen

For 50 år siden var der noget, der gærede i Magstræde. Unge kunstnere, aktivister og hippier besatte Styhr & Kjærs gamle pakhus, og i 1970 blev bygningen overdraget til de unge af Københavns kommune, og siden har der ligget kulturhus i den gamle københavnske baggade.

Den energi, der var lokomotivet bag Huset i Magstræde, var i de kommende år med til at skyde knobskud i mange dele af landet, som fx Fristaden Christiania og Thy Lejren, samt Huset i Aalborg. Men hvordan fik ildsjæle og kunstnere skabt varige kulturelle institutioner og fællesskaber, der stadig lever i dag, 50 år efter? Og hvad kan vi lære af det, her på tærsklen til et nyt årti med de udfordringer, vi står over for som samfund, kulturinstitutioner og mennesker? Disse spørgsmål dykker vi ned i igennem hele 2020, hvor vi sætter Husets historie under lup!

Igennem sine 50 år, har Huset dannet rammen om markante kulturelle strømninger og aktivisme; fra Projekt Hus, Det Ny Samfund, Rock mod Racisme, Husets Bogcafé og Nå!!80 til spillestederne Vognporten, Barbue og Musikcaféen, Teater Plan B og senere Husets Teater, Spisehuset 14, Huset Biograf, og i dag brætspils-succesen Bastard Café – og mange, mange flere.


Hvordan det hele startede

I 1968 blev idéen til Projekt Hus undfanget af Det Ny Samfund og de politiske grupper Krim, ABCinema, Unge Pædagoger, Individ og Samfund samt Club 27. Året efter blev planerne offentliggjort: Et fælles værested for de unge, hvor de kunne lave deres egne  sociale og kulturelle aktiviteter, støttet af Københavns Kommune, Kulturborgmesteren og Folketingets Finansudvalg.

Den 1. april 1970 overdrages huset til ‘de unge’. Umiddelbart efter overdragelsen flytter hippier og flippere ind i bygningen, og i en periode bor op imod 700 unge bor på Husets betongulve. Det er i disse år, Huset bliver giver grobund for de bevægelser, som senere bliver til blandt andet Fristaden Christiania og Thylejren, samt Huset i Aalborg.Kommunekunst og frivillige fællesskaber

I 2005 overtog Københavns Kommune igen det fulde ejerskab af Huset. I 2019 blev Huset lagt ind under Kultur Ø i Kultur- og Fritidsforvaltningen.

I dag er Huset en del af kulturklyngen DIT:KBH, som udover Huset består af kulturhusene Union, Onkel Dannys Plads, Basement, Kraftwerket, Kulturhuset Indre By, Villa Kultur og CPH Volunteers, samt det nyåbnede kulturhus Stairway i Vanløse. 

Samarbejdet med de andre kulturhuse i DIT:KBH har givet nye muligheder for drift, udvikling og videndeling. Dette kommer kulturen til gode i kraft af, at kulturhusenes tætte samarbejde sikrer, at foreninger og frivillige aktører får de bedste og mest passende rammer for deres aktiviteter. Det er muligt at tænke booking og eventproduktion på tværs, og sammen være med til at udbrede de metodologier omkring frivillighed og samskabelse, som kulturhusene i København har opbygget igennem tiden.

Født ud af 1970’ernes engagement for nye demokratiseringsformer har Huset fra start været et sted, hvor brugerne selv i fællesskab skabte og organiserede aktiviteterne. Det var et sted, hvor man kunne få ting til at ske og udleve kunstneriske drømme. Huset har en lang historisk tradition for foreningsliv og græsrodsaktivisme, og det er denne ånd, der lever videre i vores strategier om samskabelse, frivillighed og fællesskab i dag. Det er ideer, som udover at gøre Huset til et attraktivt og kreativt samlingspunkt, også har haft stor betydning for arbejdet med kultur i København og Danmark.


 

Lyt til podcast om Husets historie

Hør meget mere om Huset i denne podcast, fortalt af Peter Duelune, lektor ved Københavns Universitet, som tidligere var leder i Huset i Magstræde:


Vidste du…

… at en længe af Huset faktisk er opført som det første betonhus i Danmark?

… at der i 1970’erne boede flere hundrede unge mennesker i Huset?

… at Huset var det sted, hvor der blev solgt billetter til Thylejren, som fandt sted samme år, som Huset blev officielt åbnet?

… at Husets Biograf, der bl.a. viser The Rocky Horror Picture Show, The Room og andre kultfilm, har eksisteret næsten lige så længe som Huset, og går helt tilbage til 1973?

… at digteren Michael Strunge og andre unge forfattere var en stor del af miljøet omkring Husets Bogcafé i 1980’erne?

… at bandet Radiohead har spillet på scenen på 1. sal, der dengang hed Barbue og var et berygtet punk-spillested?

… at også Spisehuset har eksisteret uafbrudt i hele Husets levetid – dog med skiftende forpagtere, herunder den socialøkonomiske virksomhed Kaffe Fair, det bæredygtige foretagende Rub og Stub, og senest det italienske folkekøkken Evoo (Extra Virgin Olive Oil).

… at ordet “Mag” faktisk henviser til et offentligt toilet tilbage i 1500-tallet? Magstræde er en gade, der har eksisteret helt tilbage fra 1520, da kystlinjen blev flyttet fra at gå ved Farvergade og Kompagnistræde, og der er et par bygninger, som har overlevet helt tilbage fra Christian IV’s tid! Læs mere på Hovedstadshistorie.dk.

… at Magstræde faktisk lå i det gamle Red Light District i København i 1800-tallet.